PROJECTEN  
CONTACT-BE

Tel: +32 (0)3 236 0966
Gsm: +32 (0)485 080 495
Mail: info@mooring.be
Philippe Spethstraat 110
2950 Kapellen

CONTACT-NL

Mobiel: +31 (0)6 4124 3030
Mail: peterpm@xs4all.nl
Irislaan 247
2343 CL Oegstgeest

PROJECTEN

LP-naar-CD  NEW 
Flash sound
Rounded corner
Linux
SME server
VideoCD
Funstuff
Relax
  LP-naar-CD project  

Ik heb nog LP's maar meer in het bijzonder wilde ik een LP van iemand als mp3tjes op mijn PC hebben. Laat deze LP nou nooit op CD zijn uitgebracht. Dus ook Kazaa leverde niets op. Wat heb je nodig en hoe doe je dat?

De hardware

Dit is altijd ingewikkeld. Ik heb een midisetje met een platenspeler. Geen probleem zou je zeggen, gewoon even aansluiten op de Line-In van je PC. Dat ging dus niet want dat setje heeft geen Line-Out. Maar de platenspeler ging wel via twee kabeltjes met tulpstekkers naar de versterker.
Ik ben nog de trotse eigenaar van een oude versterker met Phone-In en Line-Out (vroeger was alles beter, ugh). Geen problemen meer zou je zeggen, gewoon de platenspeler afkoppelen en aansluiten op die andere versterker en de Line-Out op de Line-In van je PC. Maar toen bleek dat de platenspeler geen normale 220V stekker had maar een el-cheapo snoertje met idem dito stekkertje dat in de versterker van het setje gestoken moest worden. He, geen Line-Out, geen normale platenspeler, is dat een goedkoop setje of wat? Dus, het hele setje bovenop de versterker bij mijn PC gezet. Stekkertjes overin en het geluid kwam nu uit mijn PC. Wat ik met dit alles wil zeggen is dat het ook wel eens tegen kan zitten.

De software

Natuurlijk moet alles weer (legaal) gratis zijn (toch?).

 • Audiograbber
  Dit is de ripper, hier maak je opnames mee, en converteer je later naar MP3 (als je de MP3 encoder DLL tenminste hebt geinstalleerd, zie hieronder bij MP3 encoder). Je kunt er nog veel meer mee. Geweldig programma met uitzondering dan van het opstarten van het programma. Ik dacht even dat mijn PC was vastgelopen. Het duurt even maar hij start wel op. Download van http://www.audiograbber.com-us.net.
 • Audacity
  Dit is een audio editor. Die heb je nodig om de tracks netjes te knippen. Hij kan ook MP3's genereren maar die zijn weer iets anders dan van Audiograbber. Downloaden van http://audacity.sourceforge.net/.
 • MP3 encoder
  Je kunt zoeken naar een extern programma maar veel gemakkelijker is het om een goede encoder (bv LAME) te laten gebruiken door Audiograbber of Audacity. Downloaden van http://www.audiograbber.com-us.net/links.html. en in dezelfde directory opslaan.
 • Deploppers e.d.
  Om spetters, ruis e.d. te verwijderen zijn er geavanceerde programma's op het internet te vinden. Maar geen enkele was gratis. Nou ja, ik vond er toch een 'depopper', zoek op depopper in bijvoorbeeld Google, maar ik vond dat er ook allerlei ander geluid uitgefilterd werd. Dan maar een paar kraakjes. Depopper vind je hier http://www.droidinfo.com/software/depopper/.
 • MP3 Tag Editor
  Hiermee kan je tags (titel, artiest, album, enz.) in je MP3 bestanden gemakkelijk aanpassen. Altijd handig. http://massid3lib.sourceforge.net/.


Aan de slag

Hieronder de werkwijze. Er is niet al veel over op te merken.

 1. Rip je LP!
  Sluit alles aan, start Audiograbber en laat de naald op de LP zakken. Belangrijk(!): Neem een aantal maal een stukje op, en speel dat terug. De opname mag niet te zacht zijn (onnodige ruis) maar ook niet te hard (vervorming). Je kunt ervoor kiezen Audiograbber zelf te laten bepalen wat de scheiding is tussen de nummers. Ik heb dat uitgezet, knippen en plakken doe ik later wel. Het resultaat zal zijn dat je twee .wav files hebt, kant A en kant B, van een halve Gigabyte of zoiets.
 2. Knip je kant A en kant B .wavs in losse nummers
  Hiervoor gebruik Audacity. Wavje inladen, inzoomen, knippen. Dat gaat lekker snel.
 3. Bewerk je .wavs
  Ik heb hier wat zitten experimenteren met depopper maar vond dat er te veel gefilterd werd.
 4. Omzetten naar MP3
  Als je de LAME MP3 encoder in de audiograbber directory hebt gezet, zie boven, dan start je Audiograbber, kies File -> Make MP3, selecteer het nummer (de .wav) et voila. Je kunt ook nog tags opgeven maar dat kan je later ook nog doen. Ik las dat Joint Stereo het beste was (waarom weet ik echt niet) en Audiograbber doet dat automatisch voor je (zal wel).
 5. Zet de MP3 tags
  Met MP3 Tag Tools kan je nu alle tags, zoals titel, artiest, album, e.d. zetten.

En toen had ik allemaal mp3tjes, maar ik vond het een behoorlijke klus.