PROJECTEN  
CONTACT-BE

Tel: +32 (0)3 236 0966
Gsm: +32 (0)485 080 495
Mail: info@mooring.be
Philippe Spethstraat 110
2950 Kapellen

CONTACT-NL

Mobiel: +31 (0)6 4124 3030
Mail: peterpm@xs4all.nl
Irislaan 247
2343 CL Oegstgeest

PROJECTEN

LP-naar-CD  NEW 
Flash sound
Rounded corner
Linux
SME server
VideoCD
Funstuff
Relax
  SME server project  

Ofwel, hoe bouw je een SOHO netwerk tegen lage kosten en zonder al te veel hoofdpijn? Ik heb gekozen voor de SME Server software van E-Smith. Waarom? Ooit wel eens uitgezocht, maar mijn broer gebruikte het ook en het beviel hem prima. De (gratis) software en documentatie vind je op de SME server website.

Wat doet dit precies

Gateway. De SME Server heeft twee netwerkkaarten. De ene hangt aan het internet, de andere is verbonden met je lokale netwerk.

Fileserver. Op de server kun je bestanden plaatsen e.d.

Mailgateway. Je kunt al je emailadressen invoeren en die op een enkel account ontvangen.

Webmail faciliteit. Je kunt je favoriete mail programma blijven gebruiken maar ook de webmail van de SME server. Dit kan je doen op je lokale netwerk maar het is ook mogelijk dit te doen vanaf het internet via https!

Intranet, internet, websites e.d.. Je kunt een intranet bouwen, maar ook een website plaatsen en die via het internet toegankelijk maken. Deels eventueel via https. Dit is vooral handig als je een vast IP adres hebt.

Wat voor hardware heb je hier voor nodig

Het werkt bij mij op dit moment op een Pentium I 133MHz. Voor de gateway en fileserver functionaliteit is dat snel genoeg. Voor de webmail is het een beetje langzaam (maar alles liever dan Outlook ...).

Remote control (who can live without it)

Een aantal (Windows) PC's op het netwerk kunnen op afstand bestuurd worden. Hiervoor gebruik ik UltraVNC.

Ervaring

Dit draait nu ongeveer een jaar naar grote tevredenheid. Uitzetten/aanzetten, het heeft allemaal weinig impact op de betrouwbaarheid. Gezien de snelheid (=traagheid) van webmail zou het handig zijn om eens naar snellere hardware over te gaan.